Savate, ook bekend als het Franse boksen, is een Europese gevechtssport gebaseerd op verschillende soorten traptechnieken. De naam van de sport is afgeleid van een soort zwaar schoeisel dat begin negentiende eeuw gedragen werd.

Savate bestaat uit een combinatie van traptechnieken uit Taekwondo, Karate en slagtechnieken uit het Engelse boksen. De sport is oorspronkelijk begonnen bij Franse zeilers tijdens reizen op de Indische oceaan en de Zuid-Chinese zee, omstreeks 1800. De zeelui hadden hun handen nodig om zich vast te houden aan dek, en hadden alleen hun benen ter beschikking om een soort schopspel te beleven. Dat spel groeide later uit tot Savate. In 1803 begon Michael Casseux de eerste Savate-school in Parijs.

Rond 1820 introduceerde Charles Lecour het slaan, vanuit het Engelse boksen, als een toegestane techniek binnen de sport. Weliswaar uitsluitend met de open hand. Op de Olympische spelen van 1924 was Savate voor het eerst op dat podium aanwezig, zij het als demonstratiesport.

Als gevolg van de vele doden in de Eerste- en Tweede Wereldoorlog verdween Savate bijna van de kaart, totdat graaf Pierre Baruzy het in de tweede helft van de twintigste eeuw weer groot maakte.

In 1965 werd dan het Comité National de Boxe Française opgericht. Begin 21e eeuw wordt Savate beoefend in meer dan veertig landen in vier werelddelen.